Либерализацията на онлайн спортните залагания в Словения среща пречки

Новини

Либерализацията на онлайн спортните залагания в Словения среща пречки

Оценете новината

Либерализацията на онлайн спортните залагания в Словения среща пречки


Плановете на Словения за либерализиране на онлайн пазара на спортни залагания удариха на камък във вторник, когато горната камара на законодателя наложи вето на мярката.

 

Миналата седмица Народното събрание на Словения изненада анализаторите, като гласува 35-26 в полза на план, който ще сложи край на държавния монопол върху спортните залагания на Športna Loterija и ще позволи на лицензираните от Европейската икономическа общност оператори да кандидатстват за онлайн лицензи за спортни залагания.

Но въпреки благоприятния вот, мярката не е в полза на управляващата правителствена коалиция, а във вторник националният съвет гласува 18-12 в полза на налагането на вето на законопроекта за спортни залагания. За да бъде приета мярката сега, ще трябва да се проведе второ гласуване в Народното събрание, което ще трябва да бъде одобрено с мнозинство от две трети.

Планът за либерализиране на залаганията бе ръководен от депутата Бранко Зорман, който твърди, че 85% от националния оборот на хазарт понастоящем се обработва от международни сайтове за онлайн хазартни игри. Зорман смята, че привеждането на някои от тези международни сайтове в регулирания сектор ще увеличи драстично приходите от залагания и ще увеличи финансирането за словенските спортни и благотворителни организации.

Sovenian Press Agency цитира опонентите на законопроекта в Националния съвет, казвайки, че Зорман е заблуден в убеждението си, че либерализацията ще бъде в полза на правителствената каса.

Антилиберализационните съветници направиха известно съмнително твърдение, че законопроектът на Зорман ще увеличи изплащанията на комарджии и по този начин ще намали правителствената изгода, което „представлява прекомерен риск от срив на системата за дългосрочно и стабилно финансиране на хуманизма, и спортните организации.

Зорман отговори, като предложи, че съветниците за борба с либерализацията просто повтарят невярна информация, разпространявана от монопола за залагания. Освен това Зорман твърди, че има „корупционни връзки“ между служителите на Športna Loterija и служителите на Министерството на финансите, които са довели до „пристрастни и не-обективни статии в подкупените медии„.

Словенското население е само 2 милиона, така че компаниите, които доброволно са напуснали пазара в очакване на един ден, в който да се завърнат с благословията на местните регулатори, няма да пострадат много, ако това не се случи. Независимо от това, е тъжно да се види, че правителствата все още се придържа към остарели монополни модели, които в голяма степен облагодетелстват шепа лица за сметка на залагащите.

.