Коледа идва по-рано: Швеция издава проектозакон за хазарта

Новини

Коледа идва по-рано: Швеция издава проектозакон за хазарта

Оценете новината

Коледа идва по-рано: Швеция издава проектозакон за хазарта

Швеция се надява да въведе своя нов либерализиран режим за хазарт до 2019 г., което най-накрая ще позволи на международните онлайн оператори да имат възможност да участват законно на пазара.

В четвъртък шведското правителство потвърди, че е изпратило копие от проектозаконa си за хазартно законодателство на Европейската комисия за проверка. Официалният период на изчакване ще приключи на 20 март 2018 г., а правителството планира да започне да приема заявления за нови лицензи за хазартни игри до юли с новата дата за пускане на пазара, определена за 1 януари 2019 г.

Министърът на публичната администрация, Ардалан Шекараби, заяви, че целта на законодателството е да „възвърне контрола върху шведския пазар на хазартни игри“. Последните данни от регулаторния орган за хазартни игри на Lotteriinspektionen показват, че международно лицензираните онлайн оператори контролират една четвърт от общия пазар на хазартни игри в Швеция.

Подробности около новото законодателство

Новото законодателство запазва държавния контрол върху казина, големи лотарии и игрални автомати извън казина, но онлайн спортните залагания, казиното, бингото и други цифрови продукти като виртуални спортове ще бъдат отворени за всички квалифицирани кандидати.

Лицензите ще бъдат валидни за максимум пет години, а лицензираните оператори ще плащат 18% данък върху приходите си от хазарт. Данъчната ставка е в диапазона, който една група шведски ориентирани онлайн оператори посочи.

Геймърските сървъри трябва да се базират в Швеция, въпреки че могат да бъдат направени изключения за операторите, които притежават лиценз в юрисдикция, която Швеция намира за приемлива, или които предоставят на шведските власти отдалечен достъп за провеждане на инспекции. Лицензиантите, които се намират извън Европейското икономическо пространство (ЕИП), трябва да учредят представител в Швеция.

Законодателството има две основни задачи, като първата е защитата на потребителите. За онлайн игра всички играчи ще трябва да зададат лимити за депозит. Операторите няма да могат да предлагат кредити, а бонусните оферти могат да се правят само за нови клиенти.

Играчите трябва да са навършили 18 години, за да се занимават с повечето видове залагания, с изключение на влизането в наземни казина, които ще бъдат ограничени за лице под 20 или повече години.

Лицензиантите, които не спазват лицензионните си задължения, могат да бъдат санкционирани само с SEK 5,000 или с 10% от техния годишен оборот.

Другият основен акцент на законодателството е наказването на неупълномощени оператори. Lotteriinspektionen си запазва правото да принуди доставчиците на интернет услуги да блокират неразрешените домейни за хазарт, а финансовите институции ще трябва да блокират плащанията към и от тези сайтове.

Всеки оператор, уловен да предлага услуги на шведски играчи без лиценз, или всеки, който промотира такива услуги, може да бъде наказан с глоби и лишаване от свобода до две години.

Законодателството най-сетне ще позволи на лицензираните онлайн оператори свободата да търгуват със своите стоки, без да се страхуват от наказание, при условие че не се насочват към непълнолетни.