Китай публикува първия си Blockchain изследователски доклад

Новини

Китай публикува първия си Blockchain изследователски доклад

Оценете новината

bitcoin

Нарастващата популярност на Bitcoin се усеща в целия свят, особено в Китай – страна, която владее значителна част от световната търговия на Bitcoin.

Дигиталните валути в момента не разполагат с правен статут в Китай, въпреки че експертите преписват скорошните вълнения в цената на Bitcoin на голямото търсене от страна на китайския пазар, поради опасения от девалвация на китайката йена. Изглежда обаче, че китайското правителство започва да го разбира с времето.

Тази седмица, Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии (MIIT) изследва приложението blockchain – технологията зад популяризирането на виртуалната валута Bitcoin.

Изследователски доклад, озаглавен “the Blockchain Technology and Application Development Whitepaper” , описва детайли около използването на приложението Blockchain, особено в сектора на финансите. Blockchain може да се прилага в няколко направления, като например управление на верига за доставки, анализиране на финанси, забавления, интелигентно производство, социални грижи, образование и заетост.

Уанг Зохонгмин, заместник-председател на Националния съвет на Китай на фонда за социално осигуряване, каза че blockchain има потенциала да подобри платежните канали.

„Няма съмнение, че blockchain технологията ще се използва в системата за социално осигуряване, заради неговите ценни приложения в инвестирането и управлението на социално-осигурителните фондове“, каза Уанг.

През юни, китайските медии съобщиха, че китайското правителство планира да въведе набор от закони, които ще снабдят цифровите валути на с „правен статут“ в страната. Законопроектът, издаден като част от на Общи принципи на гражданското право в народна република Китай, има за цел да разгледа тези валути като собствености „почти наравно с физически и финансови активи“, което означава, че те ще бъдат в обхвата на гражданските права, свързани със собствеността.