Кения с нов данък върху хазарта

Новини

Кения с нов данък върху хазарта

Оценете новината

kenyatax

Кения ще таксува хазартните оператори с нови данъчни такси, тъй като смята, че правителството не получава своя дял.

Във вторник парламента на Кения гласува нов финансов законопроект , според който бетинг фирми ще трябва да плащат 7,5% като данък от нетните си приходи. Що се отнася до игралните компании, те ще плащат 12%, а лотарийните оператори – 5% от оборотите си.

Новият данъчен режим, ще стане реалност най-рано след седмица.

Промените в данъците са част от „Betting, Gaming and Lotteries Bill”, който миналата седмица мина а второ четене в парламента. В последствие той бе преобразуван на „Finance Bill”. Очаква се новото хазартно законодателство да наложи по-строги регулации на сектора.

Кенийския хазартен пазар е един  от по-либералните в Африка, след като през 2011 бе създаден първият вътрешен онлайн сайт за залагания.

Някои кенийски оператори дори вече започнаха да разширяват пазарите си в международен план.  Пример за това е SportPesa, операторът, който това лято направи сензация, като подписа два големи договора за партньорство, включително и сделката с Хъл Сити.

Статистиките сочат, че мобилният трансфер на пари в Кения е значително нараснал. По данни на централната банка на Кения, за първата половина на 2016, той е нарасна с 1/5, за основен виновник се смятат букмейкърите.

Адил Ел Йосефи, изпълнителен директор на Airtel Кения каза, че паричните трансфери за залагания са сред най-добрите сделките в компанията му, особено по време на Висшата лига. От март месец Airtel си партнира с SportPesa, за да могат залагащите да правят залози без да плащат такси (ентусиасти все още трябва да плащат такси, за да теглят средства в брой).

От Safaricom, компанията, предлагаща най-популярния метод за мобилен пренос на пари M-Pesa, съобщиха, че мобилните спортни залагания изпревариха всички останали пазари.