Канадската полиция арестува девет души за пране на пари в казина

Новини

Канадската полиция арестува девет души за пране на пари в казина

Оценете новината

Полицията в канадската провинция Британска Колумбия арестува девет души след едногодишно разследване за предполагаемо изпиране на пари в техните казина.

Властите започнаха разследването си през май 2016 г., когато разбраха, че членове на предполагаема престъпна организация, свързана с незаконни хазартни казина, помагат за изпиране на пари от трафиканти на наркотици и се предполага, че са замесени в лихварство, отвличания и изнудване.

Бяха идентифицирани общо четири незаконни хазартни къщи, чиито служители се разследват за връзки с предполагаемата престъпна организация и групи, работещи по континентален Китай.

Никой от арестуваните лица не е бил официално обвинен, но е изправен пред възможни обвинения в пране на пари, трафик на наркотици и приходи от престъпна дейност.

200-членният съвместен екип за разследване на незаконните игри включваше следователи от Combined Forces Special Enforcement Unit на Британската колумбия (CFSEU) и служители от областта на игрите в областта на провинцията и клона на изпълнителната власт.

На пресконференция, когато бе съобщено за арестите, помощник-комисарят на CFSEU ​​Кевин Хакет каза: „Със сигурност можем да кажем, че гледаме как се перат милиони долари„.

Следователите са претърсили общо шест жилища като част от разследването: конфискували са пари в брой, компютри, телефони, наркотични вещества и няколко скъпи коли, принадлежащи към групата и са блокирали банкови сметки.

Хакет добави: „Прането на пари, акумулирането на заеми и незаконните игри осигуряват привлекателен източник на доходи за организираната престъпност.

„Клиентите, които използват тези услуги, трябва да са наясно, че често предоставените им пари са от незаконна дейност и че използването на такива услуги предоставя финансова подкрепа на престъпниците и финансира незаконните им предприятия и операции“.

Полицията потвърди, че разследването е в ход и се очаква да направи допълнителни арести през идните дни.