Испания ще раздава лицензи за онлайн покер ликвидност този месец

Новини, Покер новини

Испания ще раздава лицензи за онлайн покер ликвидност този месец

Хазартният регулатор в Испания официално одобри местните онлайн покер оператори да споделят ликвидност със своите колеги в три други държави-членки на Европейския съюз.

На 29 декември испанският регулатор на игрите Dirección General de Ordenación del Juego (DGOJ) обяви, че е подписал резолюция, с която разрешава на испански лицензирани онлайн покер оператори да споделят ликвидност със своите колеги във Франция, Италия и Португалия.

Четири нации се съгласиха на плана си за споделяне на ликвидност през юли миналата година, за да дадат тласък на очевидните приходи от онлайн покер на всеки от техните регулирани пазари. Плановете се ускориха през последните месеци, включително френският регулатор ARJEL, който издаде първия си лиценз за ликвидност на PokerStars.fr през декември.

DGOJ твърди, че резолюцията му ще влезе в сила, след като бъде публикувана в Държавен вестник на държавната администрация по-късно този месец. Регулаторът планира скоро да издаде свои собствени лицензи за ликвидност, с цел да позволи трансгранична игра с френските играчи „през следващите седмици“.

DGOJ признава, че предишният му експеримент с онлайн покер пазара с ограден дизайн „не е бил положителен“. Докато покера се радва на леко възраждане през последните тримесечия, статистическите данни за кеш игрите продължават да бъдат в общи линии негативни, по-дийп играчи се събират чрез всякакъв брой международно лицензирани сайтове за онлайн хазарт.

DGOJ също така признава, че целта му да позволи споделянето на международни ликвидни средства не е изцяло алтруистична. Играчите без съмнение ще се възползват от разширяването на онлайн покер пазара, но DGOJ се бори за факта, че предишният заграден пазар е бил „вредно за събирането на данъци“.

Португалия и Италия все още не са обявили свои собствени срокове за присъединяване към онлайн групата, а участието на последния пазар остава под въпрос. През октомври някои италиански сенатори изразиха дълбока дискредитивна загриженост относно трансграничната ликвидност, която позволява пране на пари.

Споделянето на ликвидност има и противници

Миналия месец италианските медии за хазарт съобщиха, че италианският игрален оператор Lottomatica се е присъединил към състава, който се противопоставя на споделянето на ликвидността, очевидно поради опасения, че предимно ще се възползва PokerStars, който има местни лицензи и на четирите пазара. Във всеки случай не се очаква да се предприемат никакви действия по този въпрос, докато не се проведат общите избори в Италия през март, а вероятно и не след много месеци след гласуването.