Йордания срещу Катар в изненадващ финал на Купата на Азия

Новини

Националните селекции на Йордания и Катар ще се срещнат на стадион „Лусаил“ в събота (10 февруари), за да определят новия носител на трофея за Купата на Азия. За първи път в своята история Йордания ще играе в спора за трофея, докато катарският тим ще се стреми да защити трофея си и отново да вдигне купата пред собствена публика.

Футболистите на Йордания победиха могъщата Южна Корея с 2:0 на полуфиналите, за да стигнат до този мач за титлата. На хартия изглеждаше мачът като Давид срещу Голиат за Йордания, но Хюсеин Амута имаше гениален тактически план, който неговите играчи изпълниха до съвършенство, като не успяха да допуснат нито един удар във вратата на корейски отбор, който може да се похвали с едни от най-талантливите атакуващи играчи в Азия. Преди да елиминира Южна Корея, отборът на Йордания се справи с Таджикистан (1:0) и Ирак (3:2) в директните елиминации.

Носителят на трофея Катар е само на един мач от успешна защита на короната си. Само Иран (1976 г.), Саудитска Арабия (1988 г.) и Япония (2004-та) са успели да постигнат този подвиг в миналото. Катарците преодоляха коравия тим на Иран в полуфинална среща, в която имаше обрати. В крайна сметка Катар стигна до успех с 3:2, като Али Алмоез вкара победния гол в 82-рата минута. В резултат на това Катар е първата нация домакин, достигнала финал на това състезание след Австралия през 2015 г. и се стреми да стане осмата страна домакин, вдигнала трофея.

Има 23 предишни сблъсъка между Йордания и Катар, като катарският отбор има 12 победи при 6 успеха за съперника. Катар победи Йордания в последните си два сблъсъка: 2:0 през януари 2014 г. и 2:0 през декември 2018 г. Букмейкърите дават предимство на Катар за предстоящия финал и предстои да видим дали отборът ще защити титлата в Купата на Азия. За Йордания това е първият им голям финал в историята, но те показаха невероятен боен дух във фазите на елиминациите, за да стигнат до сблъсъка за титлата.