Хазартните фирми в Кения апелират за диалог по отношение на данъка

Новини

Хазартните фирми в Кения апелират за диалог по отношение на данъка

Оценете новината

Хазартните фирми в Кения апелират за диалог по отношение на данъка

Хазартните фирми, опериращи в Кения, търсят диалог с кенийското правителство, за да намерят печелившо решение за хазартния данъчен дебат.

The Star съобщи, че членовете на Асоциацията на хазартните оператори в Кения (AGOK) се срещнаха миналата седмица с висши служители от Министерството на спорта, културата и изкуствата, за да обсъдят данъчния въпрос, но не успяха да постигнат конкретно решение.

Секретарят на AGOK, Джудит Кирагу, не предостави информация за събранието, като каза, че групата отново потвърди своят призив да се намали сегашният данък за спортни залагания, който е в размер 35% до предишната данъчна ставка от 7,5%.

Групата също така изрази желание да преразгледа оттеглянето на кенийските спортни спонсорства, ако правителството се съгласи да преосмисли новия данък, според Кирагу.

Някои компании за залагания отхвърлиха спонсорствата си с кенийски спортни отбори и лиги по-рано този месец като мярка за намаляване на разходите, включително хазартния оператор SportPesa, който прекрати спонсорствата си с футболните отбори от Висшата лига на Кения – Gor Mahia FC и AFC Leopards.

С увеличаването на данъците, Кирагу предупреждава, че над 10 000 работни места са застрашени, тъй като операторите на хазартни игри мислят да се преместят в Южна Африка и Руанда.

Южна Африка и Руанда налагат съответно 9,6% и 13% данък върху хазартните игри.

Излизането на операторите на хазартни игри от Кения също ще доведе до нарастване на незаконния хазарт в страната, според Кирагу.

Увеличението с 35% ще доведе до разрастване на незаконните хазартни игри. Това ще принуди някои от нас да затворят или да се преместят на пазари като Танзания, където данъчното облагане е ниско„, каза Кирагу.

Кенийският данък върху хазарта е сред най-високите

В неотдавнашно проучване консултантската фирма PricewaterhouseCoopers (PwC) заяви, че данъкът за залагания на Кения е най-високият в региона и дори се нарежда пред игралните центрове като Лас Вегас.

Развитите юрисдикции като Германия (5%), Лас Вегас (6,5%) и Канада (20%) имат значително по-ниски данъчни ставки от Кения, които влязоха в сила от 1 януари.