Хазарта във футбола: Играчи от Премиър Лийг се представят под нивото си заради хазартни навици, показва изследване

Хазарта във футбола: Играчи от Премиър Лийг се представят под нивото си заради хазартни навици, показва изследване

Оценете новината

Хазартът е сериозен проблем в най-високото ниво на британския футбол. Толкова сериозен, че някои от най-добрите играчи в страната се представят слабо на терена, тъй като са загрижени за големите си финансови загуби на хазартни игри, показва изследване.

 

Говорейки анонимно с академиците, провеждащи изследването, играчи от някои от най-големите футболни клубове в Обединеното кралство са заявили, че играят покер игри с високи залози преди мачове, за да се отърсят от скуката. Играчите си признават, че се представят по-зле на терена, когато губят на покер.

 

Изследването, което беше представено на годишната конференция на Британската социологическа асоциация в Бирмингам, също така показва, че футболистите все по-често се насочват към сайтове за онлайн залагания, за да прикрият своят хазартен навик от своите партньори.

 

Грийм Лоу, представител на университета в Честър, е интервюирал 34 настоящи и бивши професионални футболисти за целите на проучването, включително и национали. Някои от тях са му казали, че големите хазартни загуби могат да повлияят на тяхното представяне на терена, което често е довеждало до „неодобрение в отбора“ към този навик.

 

През 2014 г. бе направено подобно изследване на 350 професионални футболисти и крикет играчи, което е установило, че 6% от тях могат да бъдат класифицирани като „проблемни залагащи“. Този процент е три пъти по-голям от този на цялостната мъжка популация.

 

Какво казват играчите

 

„Веднъж загубих много пари и след това играх много слабо, защото мислех за загубените пари през целия мач“ – настоящ играч от Премиър лийг.

 

„По пътя към мача загуби около два бона, а тогава бе само на 18 години. Той се представи ужасно в мача“ – Играч от Премиър лийг говори за съотборник.

 

„Виждал съм много играчи да губят много пари и след това да се представят под нивото си. Когато станах мениджър се опитах да забраня картите… но трудно можеш да ги спреш наистина“ – бивш играч от Чемпиъншип.

 

Играчи, които са имали проблем с хазарта

 

Майкъл Чопра

 

Бившият играч на Нюкасъл, Кардиф и Съндърланд заяви пред съда през 2013 г., че е започнал да залага на 17-годишна възраст и често е залагал до £30,000 с други играчи от неговите отбори по време на пътуванията за мачове. Също така той заяви, че е бил преследван от лихвари.

 

Матю Етерингтън

 

Бившият халф на Уест Хям и Стоук говори за пристрастеността си към хазарта през миналата година, разкривайки, че в пика на проблемите си е профуквал месечни заплати от £120,000 за две седмици и е стигнал до £1,5 млн. в дългове. В някои случаи е избирал залозите пред това да сипе бензин в колата си.

 

Дитмар Хаман

 

Бившата звезда на Ливърпул разкри в автобиографията, че веднъж е загубил повече от £288,000 на само един залог на крикет мач. На следващия ден се отказал от залозите.

 

Ейдур Гудьонсен

 

Докато все още е играл в Челси през 2003 г., исландският нападател е загубил £400,000 на хазарт за пет месеца, защото му било скучно и самотно, когато е бил контузен и е нямало как да играе и тренира. „Всичко започна главно за убиване на време, докато не стигнах до точката, при която вече бях в дългове. Сам видях колко опасно нещо може да бъде хазарта. Определено няма да стъпя отново в казино„, сподели нападателят.