Хакери атакуваха Чехия заради блокирането на хазартни сайтове

Хакери атакуваха Чехия заради блокирането на хазартни сайтове

Оценете новината

czech-republic-anonymous-ddos-attack

Хакери атакуваха правителствени уебсайтове на Чехия като форма на протест срещу решението на страната да блокира домейните на неоторизираните онлайн хазартни оператори.

Миналата седмица, чешкият Сенат одобри нов закон за хазарта в страната, който ще отвори за първи път пазарът за международни онлайн оператори, като същевременно ще блокира домейните на сайтовете, които не притежават лиценз.

Чешки новинарски портал съобщи, че официалният сайт на Сената Senat.cz е бил свален в началото на тази седмица чрез DDoS атаки (разпределена атака за отказ на услуга), които са били извършени от някой, който твърди, че е част от „Анонимните“.

Придружаващ атаката текст твърди, че интернет страницата на Сената е била атакувана, „защото прие закон за предотвратяване на свободния достъп до интернет“, както и че това не е последният път, в който правителството ще чуе за хакерите по този въпрос.

Нападението също така е засегнало различни уебсайтове, принадлежащи на местното МВР, и на Социалдемократическата партия, която притежава мнозинство в чешкия парламент.

Говорител на партията отхвърли свалянето на сайта и заяви, че атаката не е била масивна, опасна, нито пък успешна. Според него, повечето посетители на интернет страницата им въобще не са забелязали, че нещо не е наред.