Гърция ще започне да издава нови лицензи за онлайн хазарт през октомври

Новини

gambling-licencing-greece

Гърция най-накрая се придвижи напред с плановете си да въведе нов режим за лицензиране на онлайн хазартните оператори.

На 05 септември, гръцкият заместник-министър на финансите Трифон Алексиадис информира, че  съответните разпоредби на новите правила за придобиване на онлайн хазартни лицензи са били приключени и ще бъдат оповестени публично „в максимален срок от един месец.“ Впоследствие бе съобщено, че публичен търг за онлайн лицензи ще бъде отворен през октомври.

Алексиадис каза, че гръцкото правителство научи много от експеримента си с издадените през 2011, 24 временни лиценза за онлайн хазарт. Тели лицензи бяха прекратени на следващата година, тъй като правителството се опита даде увеличи стойността на гръцкия монопол за залагания OPAP, за да продаде своята част от акциите на компанията на добра цена.

Алексиадис подчерта желанието на правителството да ограничи дейността на онлайн хазартните компании, които „избягват плащането на огромни суми от данъци, просто защото са регистрирани в други държави.“ Алексиадис заяви, че правителството ще сложи край на това беззаконие.

В пленарна сесия на законодателите, член на парламента от опозицията,  Димитрия Камменоу, заяви, че гръцката комисия по хазарта (EEEP) се съмнява в 24 временни оператори, по отношение на гръцките им операции. Камменоу каза, че EEEP е получила отговор от 21 оператора, които са посочили общ оборот, от операциите си в Гърция, на стойност €1,9 млрд и приходи – €116,2 милиона за 2015 г.

Алексиадис каза, че новият режим ще включва по-строги проверки по отношение на това колко са спечелили операторите за залагания от техните гръцки клиенти. Той също така отбелязва, че са налице несъответствия между това, което временните оператори отчитат като гръцки приходи в сравнение с това, което същите тези фирми, докладват в други официални документи.

Алексиадис каза, че с новия режим по-лесно ще бъдат откривани финансови транзакции с провеждане на хазартни игри по интернет между гръцките играчи и чуждестранни компании.

EEEP ще бъде по-стриктна в усилията си да предотврати предоставянето на услуги от нелицензирани сайтове в Гърция. От началото на годината броят на сайтовете в черния списък се е увеличил почти двойно, като достига 847 през август.

Сега остава да видим колко оператори ще кандидатстват за новите гръцки лицензи, като се има в предвид данъчната ставка от 35% от приходите от хазарт. OPAP, който продължа да твърди, че е монополист в Гърция, обяви спад в Q2 печалбата с 36%, но заяви, че ако не бяха новите данъци, тя щеше да се увеличи с 2%.