Футболни залагания – Колко важен е първият гол в мача?

Футболни залагания – Колко важен е първият гол в мача?

Оценете новината

Футболни залагания - Колко важен е първият гол в мача?

Успехът на най-добрите залагащи на футбол е резултат от упорита и дълготрайна работа. Всеки залог, който е направен от даден експерт, е предсказан след задълбочен анализ, който отнема дори до няколко часа и включва и най-малките, на пръв поглед маловажни детайли, които комбинирани заедно дават задоволителен резултат. Всички детайли и елементи се изследват и разделят на още по-малки части от информация, които се изучават от професионалния залагащ. Днес ще анализираме една от тези малки подробности – важността на първия гол в мача.

Дали първият гол в мач винаги означава победа за отбора, който го е вкарал?

Спомнете си кога за последен път чухте защитника на даден отбор да казва: „Първият гол  промени хода на мача“? или „Голът отбелязан рано в началото на срещата уби мача“? Няма значение, че първият гол беше отбелязан в началото на двубоя и все още има повече от 80 минути за изравняване на резултата. Първият гол влияе много за крайния резултат!

Затова нека да проверим, колко истина има в това твърдение. Наистина ли става невъзможно за даден отбор да спечели, след като допусне първия гол? Колко често отборът, който вкара първия гол, печели мача в края на мача? И накрая, как можете да използвате своите знания, статистика и умения за преценка, за да направите печеливш залог на футбола.

Във Висшата лига първият гол е изключително важен

Нека анализираме едно от най-добрите първенства в света – английската Висша лига. Въпреки че испанската Ла Лига се смята за най-добрата футболна лига в света, Висшата лига определено е най-вълнуващата. В Англия можете да очаквате неочаквани резултати и много попадения. Изненадващият успех на Лестър Сити преди няколко години е перфектният пример как отборът, който се бори срещу изпадането в един сезон, спечели титлата във Висшата лига в следващия. Английската Висша лига определено е тази, която има най-много фенове в света и може да накара сърцето ви да бие лудо.

Проучихме седем сезона на Висшата лига между 2010 и 2017 г. и трябва да признаем, че статистиката, която срещнахме, ни изненада. В тази силно конкурентна футболна лига, 69% от всички отбори, които откриват резултата в мача, бяха тези, които спечелиха двубоя след последния съдийския сигнал! По-просто казано, отборът, който пръв вкара гол в мач, спечели 7/10 от своите мачове. Само при 19% от всички случаи, мачът завършва с равенство и едва в 12% от двубоите даден отбор успява да направи обрат. 

Кои отбори успяват да защитят резултата, след като вкарат първия гол и защо?

Има редица фактори, които влияят на крайния резултат от мача и дали един отбор може да успее да защити добрия си резултат до последния съдийски сигнал на съдията, като те включват:

  • Качество и репутация на отбора
  • Фаза на сезона
  • Място на проведане на срещата
  • Времето за отбелязване на първия гол

Що се отнася до качеството, нивото на умение и репутацията на отборите, не би трябвало да има проблем с разбирането на това. Определено е по-лесно за отбор от най-висока клас да запази резултата до края на мача, отколкото отбор, който се бори за оцеляане. Във вече споменатия период от седем сезона на английската Висша лига, отборите от топ 4 на таблицата спечелиха 80% от мачовете си, в които първи отбелязаха гол. 14% от тези мачове завършиха при равенство и само 6% от случаите по-слабият отбор успява да направи пълен обрат. Съвсем различно е в другия край на класирането, където четирите най-слаби отбора от споменатия вече период на седемте сезона на английската Висша лига между 2010 и 2017 г. успяха да спечелят само 51% от мачовете, в които са отбелязали първия гол. Освен това, само в 6% от всички случаи тези отбори някак успяха да променят хода на срещата и да я спечелят, въпреки че допускат първия гол.

Безспорно фазата на сезона има голямо влияние за защита на добрия резултат в мача. В първите няколко мача седмици мениджърите не се фокусират толкова много върху тактиката и дисциплината, както в последните няколко мача от сезона. Обикновено последните няколко мача за сезона са решаващи и отборите трябва да направят всичко възможно, за да се борят за своите цели. В този момент от кампанията е много по-трудно да направиш пълен обрат, след като си допуснал първия гол в мача.

Броят на първите отбелязани голове в даден мач влияе ли на мястото в класирането?

Може би се питате дали отборите, които по-често откриват резултата в мача, се оказват на по-високи позиции в таблицата в крайното класиране? Няма съмнение, че това е така.  Например в шампионския сезон на Манчестър Сити 2014/15, „гражданите“ откриха реузлтата в 29 от всичките си 38 мача. Нещо повече – те вкараха първия гол в 17 от 19 мача, изиграни на техния стадион. 

Заключение

В обобщение, статистиката не лъже. Първият гол в мача има огромно влияние върху крайния резултат от срещата. Процентът на отборите, които са вкарали в последните 15 минути на футболния мач и са спечелили срещата, е много голям. Отбелязването на попадение в по-ранен етап от двубоя също е много важно. Така или иначе, ние съветваме всички играчи да вземат предвид статистиката за първия гол в мача и да прочетат този статия, която определено може да ви помогне да направите повече печеливши залози на футбол.