Доклад призовава Гърция да се придържа към 35% данък върху онлайн хазарта

Новини

Доклад призовава Гърция да се придържа към 35% данък върху онлайн хазарта

Ново проучване, поръчано от правителството, предложи на Гърция да се придържа към спорния си план за налагане на 35% данък върху приходите от онлайн хазарт.

Миналата седмица американската консултантска фирма Grant Thornton представи своя доклад за гръцкия онлайн пазар на хазартни игри, който правителството поръча миналата година като част от многократното преустройство на националната регулаторна структура за онлайн хазарт.

Според доклада на Grant Thornton, Гърция трябва да предлага два типа лицензи: лиценз тип А, който обхваща само спортни залагания, докато лицензи от тип Б ще се прилагат за всички останали вертикали на хазартни игри (казино, покер и др.).

Правителството също така е призовано да не се налага произволно ограничение на броя на наличните лицензи.

Лицензите трябва да са валидни за седемгодишен период и ще изискват предварително плащане в размер на €500 000 плюс надбавки от по €50 000 годишно. Гръцко-лицензираните оператори ще трябва да имат гръцко домейн име или приставка .gr на домейна си. Лицензополучателите също ще трябва да създадат сървъри в Гърция, за да осигурят мониторинг на дейността на гръцките играчи.

Що се отнася до все по-мрачните въпроси на данъчното облагане, Grant Thornton предложи на правителството да се придържа към плана си за облагане на всички приходи от онлайн хазартни игри на фиксирана ставка от 35%. Този наказателно висок процент вероятно ще ограничи броя на заинтересованите кандидати до минимум, като ефективно премахне необходимостта от налагане на ограничения върху броя на наличните онлайн лицензи.

Независимо от това, Grant Thornton твърди, че ако предложенията му бъдат спазени, гръцкият онлайн пазар на хазартни игри може да се радва на годишен ръст от 7%, което води до нетна възвръщаемост на държавата в размер на €1,3 млрд. през следващите 12 години.

Какво се случи през годините?

Гърция се опитва да преструктурира своя онлайн пазар на хазарт за почти десетилетие, но не изглежда да се доближава до финалната линия. Миналия септември финансовото министерство на страната настоя, че в рамките на един месец ще се състой търг за онлайн лиценз. През декември правителството призна, че продължава да търси обратна връзка от потенциални лицензополучатели.

Има признаци, че Гърция прави сериозно събиране на някои приходи от онлайн хазарт. Миналата седмица правителството удари GVC Holdings, лицензиран в Обединеното кралство, с искане за обратно данъчно облагане от €187 млн., за да покрие местната пазарна активност на марката Sportingbet на GVC.

https://www.youtube.com/watch?v=EfnWtbXiesg

Изявлението на GVC за данъчното прихващане заяви, че е един от „многобройните оператори на онлайн игри“, които ще бъдат засегнати от гръцкия данъчен обрат, което може да означава, че правителството, се стреми да уреди всички стари въпроси, преди да продължи с новите си планове за онлайн лицензи.