Чешкия съд позволи IP-блокирането

Новини

Чешкия съд позволи IP-блокирането

Оценете новината

Съдът постанови, че планът на Чехия да блокира неоторизираните онлайн хазартни домейни е конституционен.

Този месец бе дадено началото на PokerStars.cz, първият лицензиран онлайн покер и казино оператор от Чешката република, тъй като новият регулиран онлайн хазартен пазар в страната влезе в сила на 1 януари.

Въпреки че много международни оператори напуснаха пазара преди крайния срок, много други са избрали да продължат както обикновено, а правителството обеща да накаже тези натрапници, като изиска от доставчиците на интернет услуги (ISP) да блокират всички домейни на сайтове от списъка на Министерството на финансите.

Но някои чешки политици изразиха загриженост относно конституционността на плана за домейн-блокиране, особено по отношение на цензурата. Една група от сенатори също така заяви, че е несправедливо да се принуждават доставчиците на интернет услуги да поемат разходи заради онлайн хазартните оператори, които не са получили чешки лиценз.

Конституционния съд на Чешката република се произнесе в сряда. Съдът каза, че блокирането е „вероятно единственото ефективено (въпреки че не е перфектно) решение“ на проблема с международната конкуренция.

Съдът отхвърли и гледната точка на сенаторите за цензурата, казва, че целта на IP-блокирането е да се предотврати незаконната онлайн активност, а не да се отнеме свободата на словото. По същия начин, аргументът на несправедливото поемане на разходи бе отхвърлен на основание на пропорционалност, в това, че правителството не разполага с екстериториален орган, който да убеди хазартните оператори да спрат да предлагат услугите си на чешките ентусиасти. Докато доставчиците на интернет услуги имат този достъп и разполагат със средствата, необходими за изпълнение на задачата.

През януари, NGO публично сподели твърдението си, че са идентифицирани най-явните нарушители на новия закон за хазарта в страната, включително Unibet, Lottoland и Betfair, и призова правителството да ускори хода на изпълнението.

Адвокатите на чешката фирма на Хавел, Holásek & Partners казаха, че са наясно с три административни производства, образувани от правителството срещу международните онлайн операторите в края на януари, и фирмата очаква първите имена да се появят в черния списък на правителството до края на март или началото на април.