Австралия ще регулира биткойните под антитерористични закони

Новини

Bitcoin-Australia

Агенция за финансово разузнаване на Австралия вижда биткойните като нарастваща заплаха и затова те трябва да бъдат регулирани с по-строги закони

Страната в момента е в процес на преразглеждане на своите закони по отношение на борбата с прането на пари и борбата с тероризма, и така предмет е популярната цифрова валута, която рано или късно ще бъде регулирана. Центърът за анализ Austrac, публикува доклад, в който се казва, че „електронните, онлайн и новите начини на плащане“ водят до появата на риск свързан с финансирането на тероризма.

„Терористичните групи, занимаващи се с радикализацията, набиране и комуникация онлайн (като например чрез социалните медии) са с особено висок риск от използването на онлайн системи за плащане и цифрови валути“, заяви агенцията в доклада си.

Министърът на правосъдието, Майкъл Кийнан, внесе законопроект, който ще измени закона, така че да включи и разплащанията, свързани с виртуалната валута.

Заради сигурната си технология и обещаната анонимност, биткойните са се превърнали във валута на повечето черни пазари, като на вече несъществуващият Път на коприната, което позволява на ползвателите да купуват и продават нелегално наркотици, използвайки тази валута.

Нейният основател, Рос Улбрихт, бе осъден на доживотен затвор по обвинение в трафик на наркотици, пране на пари и цял набор от други престъпления в кибер пространство.

Властите в Австралия, обаче, може да са пропуснати скорошен доклад, който отбеляза, че тази валута вече се задвижва от „легитимни плащания, търговия и услуги“, вече встрани от тъмната страна на интернет.

Междувременно, в САЩ бе обявено, че ще бъдат продадени на търг повече от 2,700 биткойни, които са били конфискувани от няколко случая, включително по делото срещу Улбрихт.

Биткойните, оценени на $1,6 милиона, ще бъдат продадени в онлайн търг на 22 август, според Ройтерс. Аукциона изисква депозит в размер на $100,000, а заинтересованите кандидати ще трябва да се регистрират до 18 август.

Победителите ще бъдат обявени веднага след края на търга.