Aкционер на Hills се противопоставя на сливането с Amaya

Новини

Aкционер на Hills се противопоставя на сливането с Amaya

Оценете новината

william-hill-shareholder-slams-amaya-merger-talk

Най-големият акционер на британския оператор за залагания William Hill,  публично се противопостави на възможността на фирмата да се слее с канадски онлайн хазартен оператор Amaya Gaming, компанията-майка на PokerStars.

Миналия петък, една думи внесе смут около преговорите за „сливане между равни“, което ако се осъществи ще образува най-големия хазартен оператор. Лондонската компания – Parvus Asset Management, която притежава 14,3% от Hills, заяви, че е „изключително загрижена“ по отношение на сливането.

В отворено писмо до борда на директорите Hills, Parvus заяви, че предложеното сливане се основава на „ограничена стратегическа логика.” Съоснователите на компанията, Мадс Ег Генсман и Едоардо Меркаданте, казаха на борда: „спрете да губите ценно време и акционерни ресурси преследвайки тази разрушаваща стойността сделка„, а в същото време го призовава да преследва  „всички други възможности, който са на разположение, включително и продажба” на британския букмейкър.

По-късно Генсман заяви пред Ройтерс, че „не трябва да отнеме повече от пет минути от времето на борда, обмислянето на тази сделка.“ Parvus се противопоставя на сделката с Amaya, чиято по-голяма част от приходите произтича от онлайн покер, а според Parvus той е финансово най-малко атрактивния сегмент от онлайн хазарта.

Parvus разшири своите анти-покер мнение като каза, че ако тази сделка стане реалност, приходите ще намалеят, това ще бъде подтикнато от трудните за продаване продукти. Parvus стигна до там, че определи Amaya като „надценен актив.“

Parvus също така има по-конкретни възражения, а именно големия дълг на Amaya в следствие от сделката с PokerStars през 2014г. Parvus отбеляза, че Hills отказа скорошната оферта за сливане с Rank Group и 888 Holdings, тъй като тя би увеличила цялостния дълг на £ 2.2 млрд, а всъщност евентуалното сливане с Amaya ще увеличи нетния дълг на £ 2.8 млрд.

Parvus също изрази загриженост за решението на съда в Кентъки да глоби Amaya с $870 милиона, заради оперирането на PokerStars на територията на щата въпреки забраната от закона.

В отговор на писмото на Parvus, говорител на Hills каза: „като се има предвид стратегическото им, диверсификация и потенциалното взаимодействие, ние имаме отговорност към нашите акционери за пълна оценка” по отношение на потенциалното сливане с Amaya.

Инвеститорът, Джейсън Адер, който усилено се опитваше да повлияе на продажбата на Bwin.party (която, в крайна сметка, премина към GVC Holdings), публично изрази несъгласие с Parvus, като туитна, че William Hill има нужда от Amaya, но аз силно подкрепям $GVC покупката на $AYA, за да видим значителна синергия и създаване на стойност. „

В докладите от миналия петък, се споменава, че Amaya обмисля придобиването и на GVC, но в последствие, след преговори между Hills и Amaya, GVC отпада като потенциален кандидат.