17 наказани от Румънската футболна федерация за уговорени мачове

17 наказани от Румънската футболна федерация за уговорени мачове

Оценете новината

Romania-football-federation

Румънската футболна федерация наказа трима треньори и 14 играчи на втородивизионния Глория Бузау да не участват в каквито и да е футболни мачове от професионалния футбол на страната.

Причината за наказанието е участие в уговорени мачове. Наложените забрани са за периоди между два месеца и две години, а тримата обвинени треньори са получили и финансова глоба в размер на почти $50,000. Играчите пък ще трябва да платят между $2,000 и $12,000.

„Искрено се надявам, че това решение и наложените санкции са показали нашия ангажимент за запазването на честността във футбола в страната ни. Искаме да благодарим на УЕФА и Sportradar за тяхната информация, идеи и подкрепа. Съвместните им усилия бяха решаващи за решаването на нашия случай, потвърждавайки съмненията ни“, каза Костин Неграру, отговарящ за честността в местния футбол към Румънската футболна федерация.

Андреас Кранич от Sportradar заяви, че са открити доказателства, които свързват тези 17 лица с няколко случая на уговорени мачове.

„Дисциплинарното изслушване на първа инстанция в Румъния срещу 17-те лица, свързани с Глория Бузау, бе завършено през тази седмица. Нашите данни и експертни показания се оказаха в основата за налагането на санкциите, които включват редица забрани и глоби. Оставаме ангажирани да подкрепим всички дела, заведени от нашия партньор УЕФА или някой от неговите асоциации-членки“, каза Кранич в изявление за медиите.

Старши треньорът на отбора Виорел Йон – бивш нападател с успешна кариера в Бохум и няколко големи румънски отбори – твърди, че е невинен във всички обвинения, хвърлени срещу него, като каза, че ще обжалва решението.

„Ще се боря до кроя и истината ще надделее“, написа той във Фейсбук.

Уредените мачове и корупцията в румънския футбол не са нещо ново за северната ни съседка, макар и там залагането на спортни събития да е забранено. Местните медии разказват, че нископлатените играчи в страната са често обект на предложения от занимаващите се с незаконни залози.

В началото на следващия сезон, треньорът на румънския шампион Астра ще бъде наказан за два месеца за правенето на залози върху местни и международни мачове.

Миналата година, Динамо Букурещ изрита Стефан Барбояну от отбора заради подозрения в симулативна игра в полза на определени залози.